ORKESZTIKA Mozdulatszínház

 

 

1995.
ESZKIMÓ NAPÓRA / ESKIMO SUNDIAL

 

Rendezés, koreográfia: Tatai Mária

Zene: bálnahangok és eszkimó népzene

Jelmezterv: Fenyves Márk.

Szereplők:

Napóra: Révay Réka, Szlabey Balázs

Örökmozgó: Baranyai Nóra, Bodor Andrea, Kiss Ildikó, Yakoub Liza / Patonay Anita, Póth Éva, Sziráki Éva, Velencei Mónika

Janus: Fenyves Márk, Keresztúri Ildikó / Döbröntey Szilvia, Kiss György Ádám

Eszkimók: Barcza Katalin, Für Ágnes, Pálosi István, Sallay Viola / Téglás Zsolt

Technikus: Payer Ferenc

 

A mű a budapesti Kiscelli Múzeumban rendezett Mértékem az égbolt című napóra történeti kiállítás megnyitójára készült.

 

„Idő: gyermek, aki játszik, ostáblát: gyermekkirályé az uralom”
Hérakleitosz

 

A napórák a múlt időmérői, általuk a fény maga rajzolja folyamatosan elénk – ellentéte, az árnyék segítségével – a megfoghatatlan idő szelíd arcát. Korunk hajszálpontos időbeosztása a mechanikus órák közjátékával csiszolódott egyre finomabbá, míg mára a láthatatlanul működő kvarc- és atomóráknak a szinte tökéletes pontosságához kell szabnunk életünket. A napóra az idő minőségét is jelezte, utódai a mennyiségét mérik. Míg a napóra a kozmoszt mintegy érzékelhető emberi közelségbe hozta, korunkban az idő titka megfoghatatlanná távolodott.

A napóra a világ különböző tájain eltérően jár. Az eszkimók hosszú nappalai és éjszakái szélsőséges időtapasztalást jelentenek. Míg korunkban az idő gyorsulását érzékeljük, azon a vidéken talán a lassulást lehet tapasztalni. Azonban bármilyen formájában próbáljuk megragadni az időt: örökmozgó karmaiból, Janus-arca elől nem menekülhetünk.

 

A darab létrehozásának támogatói: Belvárosi Ifjúsági Ház, Kalendart Kiadó, Országos Műszaki Múzeum, Marton Kft., Balázs-Benaglia.

 

 

 

fotó: Kiscelli Múzeum

 

további képek

 

 

megtekintés a YouTube-on

vissza a színházhoz